ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ КОСТНО-СТАВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ vitalortotrade.com
Едни от най-често срещаните заболявания сред населението са костно-ставните. Редица фактори определят бързото развитие на тези социално-значими болести. Сред тях са тютюнопушенето (никотинът разрушава костите като извлича калция от тях), менопаузата при жени (чупливостта на костите е изразена при жени в менопауза), прекалената консумация на алкохол, газирани напитки, сол и др. вредни за костите и ставите храни.; наднорменото тегло. влагата и не на последно място- генетичната предразположеност на индивида към тези заболявания.
Редица изследвания са правени в тази област и много статии са написани от водещи специалисти в медицината с многобройни съвети за справяне с тези заболявания.
Наред с медикаментозната терапия, голям ефект има и т.нар. балансирано хранене при опорно-двигателните проблеми. Този вид хранене е много подходящо при хора, които често се оплакват от болки в ставите и в гръбнака; при шипове, коксартроза, гонартроза, счупвания и изкълчвания, както и при жени в менопауза.
Наред със съветите, които е добре да бъдат спазвани, диетата е с доказан ефект при тези пациенти.
Съвети и консумация на полезни при костно-ставни заболявания храни:
1. Намалете наднорменото тегло
2. Намалете цигарите
3. Избягвайте влагата
4. Пазете краката си сухи
5. Намалете приема на газирани напитки, алкохол, захар и мазни храни
6. Преминете към безсолно ядене
7. Употребявайте по чаша червено вино на ден-виното е богато на антоциани (бифлавоноиди с доказано противовъзпалително действие). Антоциани има също така в патладжана, боровинките, касиса и ягодите.
8. Включете в храната си подправки като Джинджифил, който има изразено болкоуспокояващо и противовъзпалително действие и Куркума-също с противовъзпалителен ефект.
9. Използвайте в дневното си меню соеви продукти-изключително богат източник на аминокиселини, антиоксиданти, изофлавоноиди,
10. Консумирайте повече Сусам- той съдържа 100 пъти повече калций отколкото в млечните продукти
11. Полезни храни при болки и възпаления в ставите са :
- Лимец, просо, нахут
- Черна ряпа- под формата на сок или салата
- Салата от рукола- заздравява гръбначните прешлени
- Спанак, коприва, репички
- Целина и моркови- Възстановяват хрущялната тъкан на ставите
- Червено цвекло
- Сурови слънчогледови семки
- Сурови бадеми- богат източник на магнезий, който е важен за твърдостта на костите, мускулите и зъбите
- Зехтин-екстра върджин- съдържа ценни полифеноли с противовъзпалителен ефект
- Добавете в организма си храни, богати на Омега-3-мастни киселини- С възрастта на човека, костите стават крехки, чупливи и ставния хрущял се износва. Той няма собствени кръвоносни и лимфни съдове и се храни от т.нар. междуставна течност. Ако тя е здрава и ставата е здрава.
Омега-3-мастните киселини спират процеса на "разяждане" на хрущялите и спомагат при възпалителните процеси на ревматоиден артрит като подуване, оток, болка, скованост и умора.
Подходящо е т.нар. рибно меню-най-богати на омега-киселини са сьомгата, херингата, скумрията, стридите; както и лененото семе и орехите
- Доказан ефект има и рибеното масло
- Антиоксиданти- Селен, B-каротен, Вит. C- Установена е липсата им при някои костно-ставни и възпалителни заболявания като артрозата. Богати на Селен са бразилския орех, риба-тон, стриди, скариди, пуешкото месо и пшеничния зародиш; B-каротена се съдържа в морковите, зелето, хряна, ряпата, спанака и кайсиите; вит. C-е важен за колагена, който влиза в състава на хрущяла . Богати източници на вит. C са чушките, лимона, кивито.
12. Не на последно място да споменем и следната билкова смес, която може да бъде приготвена и пита в продължение на 20 дни с добър доказан при тези заболявания ефект:
- корени от Черен оман (зарасличе)-10 гр.
- стрък Бял равнец-20 гр.
- листа от Глухарче- 20 гр.
- плод Хвойна- 10 гр.
- листа Мечо грозде- 10 гр.
- стръкове Изсипливче- 10 гр.
- стрък Жълт кантарион- 10 гр.
- кори от Бреза- 15 гр.
- стрък Полски хвощ- 20 гр.
- Дафинов лист- 5-6 броя
Цялата тази смес се използва при хронични ставни заболявания. Има изразен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.
3 супени лъжици от сместта се заливат с 1/2 л. вряща вода. След като кипне, чая се запарява за 10 мин, прецежда и пие 2 пъти дневно по 1 чаена чаша преди ядене.
13. За децата на времето нашите баби правеха отвара от орехови листа за бани- Това и до днес е доказан метод за борба с рахита в ранна детска възраст. Детето може да се къпе поне 2 пъти месечно във вана с орехова шума.
Няма коментари:
Публикуване на коментар